Jak se efektivně vzdát sladkostí
Sladkostí jsou nezdravé, ztěžují hubnutí a narušují metabolismus. A i když tohle všechno víme, boj se závislostí na sladkém je obzvlášť těžké.
Proč chceme jíst sladké?
Často si uvědomujeme, jak jsou sladkosti škodlivé, ale stejně je jíme. Proč? Protože to bereme jako odměnu. Tuto víru máme z dětství, kdy sladkosti byly pěkným malým dárkem od naší maminky a babičky. Sladkosti jsou povinnou součástí mikulášských balíčků a dárků k narozeninám. Nejenže dobře chutnají, ale jsou také spojeny s potěšením. I jako dospělí se odměňujeme dortem, čokoládou nebo sladkou tyčinkou. Zlepšují náladu, jsou jednoduše pohodlné a chuť cukru ve vás většinou vyvolá pocit i když jsou špatné, jsou stále dobré.
Proč nám sladkosti škodí?
Důvodů je několik a všechny jsou velmi závažné:
- Obsahují dvě velmi nežádoucí složky - jednoduché cukry a trans-tuky. Nejen, že tyto látky naše tělo správně nevyživují, ale mohou také účinně narušovat jeho fungování.
- Simulují pocit sytosti - když jsme unavení, tyčinka je rychlým přísunem energie, díky kterému se cítíme lépe. Rozhodně je pohodlnější jíst než salát nebo jídlo jako kuře s rýží. Zvláště pokud jídlo vyžaduje přípravu. Bonbon nebo houska jsou tři sousta a problém je pryč. Problém je, že se jedná o krátkodobý pocit sytosti. Takto fungují jednoduché cukry. Rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, která pak stejně rychle klesá. A po půl hodině není ani stopy po sytosti. A kalorie byly dodány.
- Poskytují mnoho kalorií, ale málo živin. Rozhodně nejsou dobrým zdrojem minerálů a vitamínů. A abychom si nedělali legraci - pokud je tyčinka nebo sušenka s ovocnou příchutí, nic to nemění. Pořád je to jen tyčinka nebo sušenka. Pokud hledáme sladkosti s nějakými dobrými vlastnostmi, vybírejme hořkou čokoládu - ta je vskutku bohatým zdrojem hořčíku a draslíku s malým množstvím cukru.
- Nezapomínejte ni na zubní kaz, který vzniká díky cukrům nahromaděných v ústech. A to není strašení dětí, to je fakt.